15. apr. 2024 o 22:15
TASR, Koktejl

Biely dom vysmial iránsky útok na Izrael: Bol to trápny neúspech!

placeholder
Biely dom (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami.

Zahraničná politika
15. apr. 2024 o 22:15
Biely dom vysmial iránsky útok na Izrael: Bol to trápny neúspech!

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami.

Masívny dronový a raketový útok Iránu na Izrael bol "veľkolepým a trápnym neúspechom", uviedol v pondelok Biely dom. S týmto vyhlásením prišiel deň po tom, čo americké jednotky pomohli Izraelu zostreliť väčšinu rakiet a bezpilotných lietadiel vypálených Teheránom, uvádza TASR.

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby podľa agentúry AFP doplnil, že aj do Bieleho domu sa dostali tvrdenia, že "toto veľkolepé a zahanbujúce zlyhanie bolo v skutočnosti zámerné". "Počul som tiež, že Irán vopred varoval Izrael, aby pripravil svoju obranu a minimalizoval škody. Nič z toho nie je pravda," zdôraznil Kirby.

Nemenovaní americkí predstavitelia v noci na pondelok uviedli, že Irán avizoval Washingtonu útok na Izrael prostredníctvom švajčiarskych diplomatických kanálov. Kirby však tvrdenia o tom, že Teherán vopred oznámil načasovanie alebo ciele útoku, označil za smiešne. Podľa neho útok ukázal, že Irán mal v úmysle spôsobiť značné škody a straty na životoch.

Agentúra AFP pripomenula, že Biely dom si neželá eskaláciu napätia ani vojnu na Blízkom východe. Kirby však uviedol, že rozhodnutie o tom, či a ako reagovať, je výlučne v kompetencii Izraela. Na otázku, či prezident USA Joe Biden žiadal od Izraela, aby po úspešnom odvrátení iránskeho útoku prejavil zdržanlivosť, Kirby povedal, že prezident naliehal na premiéra Benjamina Netanjahua, aby premýšľal o tom, čo "tento úspech vypovedá sám osebe a o zvyšku regiónu".

Kirby tiež povedal, že po víkendovom útoku Iránu proti Izraelu je jasné, že na rozdiel od Teheránu Jeruzalem nie je medzinárodne izolovaný a má spojencov pripravených postaviť sa na jeho obranu.

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami. Izraelu a jeho spojencom vrátane USA či Británie sa podarilo zostreliť až 99 percent z nich.