15. apr. 2024 o 22:35
TASR, Koktejl

Výstavba záchytných centier pre migrantov sa odkladá: Aký je dôvod?

placeholder
Nelegálni migranti v Taliansku. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Centrá majú byť určené pre migrantov, ktorých talianske orgány zadržia v medzinárodných vodách.

Zahraničné správy
15. apr. 2024 o 22:35
Výstavba záchytných centier pre migrantov sa odkladá: Aký je dôvod?

Centrá majú byť určené pre migrantov, ktorých talianske orgány zadržia v medzinárodných vodách.

Talianske ministerstvo obrany v pondelok informovalo, že plán vybudovať v Albánsku záchytné centrá pre migrantov smerujúcich do Európskej únie sa zatiaľ odkladá na november. TASR o tom informuje na základe informácií agentúry DPA, ktoré získala od novín La Repubblica.

Záchytné centrá by mali byť schopné ubytovať 36 000 ľudí za rok, podľa pôvodných plánov bolo vraj spustenie centier naplánované na polovicu mája.

Albánsko nie je členom Európskej únie (EÚ) a kandidátskou krajinou je už desať rokov. Taliansko je jednou z krajín EÚ, ktoré migračná kríza zasiahla najsilnejšie. Migranti z afrických krajín sa do Talianska dostávajú cez Stredozemné more a každý rok na talianskom ostrove Lampedusa pristanú desaťtisíce ľudí.

Meloniová, ktorá stala premiérkou v roku 2022, sľúbila výrazné zníženie počtu migrantov prichádzajúcich do krajiny. Minulý rok bolo zaznamenaných takmer 158 000 príchodov migrantov, čo je o 50 000 viac ako v roku 2022. Za rok 2024 to je približne 16 000.

Taliansko sa snaží dostať migrantov prichádzajúcich na lodiach do dvoch záchytných centier v Albánsku. Nachádzajú sa v prístavnom meste Shengjin na brehu Jadranského mora a v meste Gjader, ktoré sa nachádza pár kilometrov od pobrežia.

Centrá nemajú byť pre migrantov, ktorí sa už na taliansku pevninu dostali na lodiach alebo s pomocou súkromných organizácií poskytujúcich pomoc. Sú určené pre migrantov, ktorých talianske orgány zadržia v medzinárodných vodách. Taliansko má zaplatiť všetky priame aj nepriame náklady, ktoré za desať rokov dosiahnu podľa odhadov výšku 675 miliónov eur.