15. apr. 2024 o 13:00
krsk, TASR, Koktejl

Studenková o povolaní herečky, nikdy si nezakladala na pochlebovaní: Plakala som nad samou sebou!

placeholder
Herečka Zdena Studenková.
Zdroj: Reprofoto/TV JOJ

Známa Slovenka inšpiruje svojimi postojmi iné herečky.

Domáce promi
15. apr. 2024 o 13:00
Studenková o povolaní herečky, nikdy si nezakladala na pochlebovaní: Plakala som nad samou sebou!

Známa Slovenka inšpiruje svojimi postojmi iné herečky.

Zdena Studenková (69) momentálne žiari ako jedna z hlavných postáv v dobovom seriáli Dunaj k vašim službám. V dávnejšom rozhovore v podcaste Ľudskosť prehovorila o tom, ako to u nej chodí v pracovných vzťahoch, čo s určitosťou platí dodnes.

Studenková svoju prácu miluje, dokazuje to jej účasť v markizáckom seriáli, zábavnej šou Inkognito či divadelných predstaveniach. Fanúšikovia si tak užijú každú umeleckú stránku hereckej divy. Podľa jej slov z minulosti však herečky na Slovensku nemajú až taký dostatok možností na realizáciu. Postavy v seriáloch sú obsadzované typovo.

"Keď si tak pozriete, spravíte si rešerš v obsadeniach tých seriálov, tak takáto dievčina je typická, pretože hrá nejakú potvoru, táto je tá, čo je tá obeť. Istým spôsobom sú tam tie šuplíčky, z ktorých sa povyberá, pretože na tom pľaci neprebieha žiaden tvorivý proces, tam je to o tom, že či sa nezrazíte s kolegom a denne sa spraví 25 obrazov, čo je absurdné," vysvetlila.

V minulosti to bolo podľa nej o tvorbe a o tom, že bola analýza textu a všetko sa skúšalo týždne. Do dramatických rolí sa prepracovala, keď mala 29.

"Je to o tom, aby herečka dostala šancu tvoriť a snažiť sa prepracovať k nejakým iným charakterom, než na aké vyzerá. Ja som tiež vyzerala na princeznú na začiatku. Dívam sa so závisťou a keď som išla z kina, pozrela som si Cunninghamove Hodiny, tak som zostala v tom kine, tiekli mi slzy a hanbila som sa vyjsť von, lebo nielenže príbeh a to celé spracovanie ma dostalo, ale plakala som nad samou sebou. Pretože som si povedala - k tomuto sa ja už nikdy nedostanem. To sú tie hrozné veci, že vidíte tie fantastické herečky, ako môžu ďalej, ďalej spracovávať ženské témy," spomenula v podcaste.

Sledovala staršie zahraničné herečky, ktoré rokmi naberajú skúsenosti a môžu pokračovať v ďalších úlohách. Je jej za tým strašne ľúto, lebo práve skúsenosti to všetko obohacujú. Mrzí ju, že Slovensko je maličká krajina, preto tu nie sú ani veľké produkcie, takže nenatáčajú veľké filmy, ktoré uvidí celosvetové obecenstvo.

Napriek všetkému si herečka v pracovných zväzkoch často povie svoje. Ako na to reagujú producenti? "Ja som nikdy nemala vzťahy založené na tom, že niekomu pochlebujem. Ja si myslím, že pokiaľ by ma niekto potreboval do niečoho a povie si, že ona mi to dá, tak ma obsadí," dodala otvorene herečka.

Ocenenie pre Studenkovú

Otvorením výstavy Anička Jurkovičová a jej novomestskí potomkovia odštartoval vo štvrtok v Podjavorinskom múzeu v Novom Meste nad Váhom 25. ročník celoslovenskej prehliadky neprofesionálnych divadelných súborov Festival Aničky Jurkovičovej (FAJ).

Festival vznikol v roku 1998 na počesť prvej slovenskej herečky, rodáčky z Nového Mesta nad Váhom Aničky Jurkovičovej. Jeho cieľom je priniesť inscenácie s tematikou ženy v divadelnom umení a v spoločnosti.

Súčasťou festivalu býva od roku 2002 odovzdávanie prestížneho ocenenia Kvet Tálie významným slovenským herečkám. Tohtoročnou laureátkou je herečka Zdena Studenková.