24. apr. 2024 o 19:00
Dominika Vargová, Koktejl

Zobudila sa s cudzím prízvukom: Ochorenie má aj iné príznaky a žene strpčuje život

Na ochorenie si pomaly zvyká.

Zaujímavosti
24. apr. 2024 o 19:00
Zobudila sa s cudzím prízvukom: Ochorenie má aj iné príznaky a žene strpčuje život

Na ochorenie si pomaly zvyká.

To, čo znie ako bizarný sen, sa pre jednu Britku stalo skutočnosťou. Mamička dvoch detí Zoe Coles (36) povedala, že sa jedného rána zobudila s waleským prízvukom napriek tomu, že túto krajinu nikdy nenavštívila. Žene, ktorá svoj nový prízvuk získala minulý rok v júni, rok predtým diagnostikovali funkčnú neurologickú poruchu (FND), píše web The New York Post.

Povedala, že toto ochorenie mení spôsob, akým jej mozog vysiela a prijíma signály, a niektoré z jej príznakov zahŕňajú nezrozumiteľnú reč, problémy s pamäťou, bolesti nôh, tiky a syndróm cudzieho prízvuku, ktorý sa v jej prípade prejavuje ako waleský. Pred objavením sa príznakov žila úplne iným životom.

„Bola som pracujúca mama na plný úväzok, dokázala som vstať a upratať dom za dve hodiny, osprchovať sa, pripraviť sa, ísť na nákup, ísť do práce a vrátiť sa domov. Teraz mi musia v sprche asistovať, aby mi neodišli nohy, domáce práce nezvládnem za dve hodiny, sú to skôr dva dni,“ lamentovala Zoe.

Dvojnásobná mama hovorí, že navštívila neurológa, ktorý jej povedal, že s jej problémom nemôže nič urobiť. Svoj stav zvláda, ale povedala, že teraz má sociálnu úzkosť. „Časť zo mňa sa s tým naučila vyrovnať, ale stretla som sa s niekoľkými Walesanmi, ktorí sa ma pýtali, odkiaľ som,“ vysvetlila.

„Hovorím o tom, pretože chcem, aby ľudia videli, že sa takéto veci naozaj dejú. Aj keď sa mi to nepáči, milujem tento prízvuk a prispôsobila som sa mu. Stále mi to však spôsobuje problémy, mám bolesti hlavy a mravčenie v tvári. Nie je to len prízvuk, je to pre mňa ťažké,“ zakončila Zoe.