24. apr. 2024 o 16:48
TASR, Koktejl

Rodina španielskeho premiéra v problémoch: Súd vyšetruje manželku Sáncheza

placeholder
Pedro Sánchez s manželkou.
Zdroj: TASR/AP

Podozrenia sú vážne.

Zahraničná politika
24. apr. 2024 o 16:48
Rodina španielskeho premiéra v problémoch: Súd vyšetruje manželku Sáncheza

Podozrenia sú vážne.

Súd v Madride vo stredu informoval o prebiehajúcom prípravnom konaní voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. Podozrieva ju z obchodovania s vplyvom a korupcie v podnikateľskom sektore. TASR o tom píše podľa správy agentúry AFP.

Madridský súd v krátkom vyhlásení spresnil, že vyšetrovanie vedené proti Maríi Begone Gómezovej sa začalo už 16. apríla a "podlieha príkazu na utajenie“. Bližšie detaily v tejto veci neuviedol.

Ako vysvetľuje AFP, k oznámeniu začatia vyšetrovania došlo len niekoľko hodín po tom, čo španielsky internetový server El Confidencial napísal, že vyšetrovatelia sa zaoberajú Gómezovej väzbami na viacero súkromných spoločností, ktoré získali finančné prostriedky aj verejné zákazky od vlády. Vyšetrovanie sa podľa webu konkrétne týka údajných prepojení, ktoré mala Gómezová na španielsku cestovnú kanceláriu Globalia, vlastniacu leteckú spoločnosť Air Europa.

K prepojeniam vraj dochádzalo v čase, keď tieto aerolínie viedli rokovania so španielskou vládou o získaní finančnej pomoci za pokles leteckej dopravy v dôsledku krízy Covid-19. Manželka premiéra Sáncheza vtedy viedla nadáciu IE Africa Center, napojenú na madridskú obchodnú fakultu Instituto de Empresa (IE). Z pozície odišla v roku 2022.

El Confidencial napísal, že spomínaná nadácia podpísala v roku 2020 sponzorskú zmluvu so spoločnosťou Globalia. Gómezová sa tiež údajne osobne stretla s jej riaditeľom Javierom Hidalgom. "V tom istom čase Globalia rokovala s vládou o finančnej pomoci vo výške niekoľkých miliónov eur," dodal španielsky web.

Sánchezova vláda v novembri 2020 ponúkla pomoc vo výške 475 miliónov eur leteckej spoločnosti Air Europa. Premiér v stredu na otázku o článku a vyšetrovaní reagoval slovami, že naďalej dôveruje justičným orgánom.