15. apr. 2024 o 20:00
lv, Koktejl

Spozorovali ste TOTO na svojom jazyku? Lekár varuje: Znepokojujúca diagnóza!

placeholder
Vzhľad vášho jazyka môže vypovedať veľa o vašom zdraví. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Príznak, ktorý by ste nemali ignorovať.

Zaujímavosti
15. apr. 2024 o 20:00
Spozorovali ste TOTO na svojom jazyku? Lekár varuje: Znepokojujúca diagnóza!

Príznak, ktorý by ste nemali ignorovať.

Jazyk môže o našom zdraví prezradiť pomerne veľa. Ak vás nebolí, je pravdepodobné, že netrávite veľa času jeho prezeraním, no to by ste podľa odborníkov mali čo najrýchlejšie zmeniť, píše Mirror.

Bledšia farba jazyka často indikuje problémy spojené s anémiou, šarlach, leukoplakie, vredy v ústach alebo afty. Podľa lekára by ste však mali venovať osobitnú pozornosť aj stranám jazyka a najmä tomu, či nemáte jazyk s vrúbkovaným povrchom, známy aj ako lingua indenta.

Podľa doktora Neeraja Panchala, vedúceho oddelenia ústnej a čeľustnej chirurgie, k tomu dochádza vtedy, keď jazyk tlačí na zuby, čo sa zvyčajne stáva pri opuchu. Ušno-nosno-krčný lekár z Los Angeles Soroush Zaghi doplnil, že nedostatok vitamínu B (napríklad B12, B9 a B2) môže viesť k opuchu ďasien, čo vedie k "odtlačenému vzhľadu" vášho jazyka.

Môže to tiež znamenať, že zatínate čeľusť alebo škrípete zubami v dôsledku stresu alebo úzkosti. Opuchnutý jazyk môže byť aj znakom dehydratácie, pretože nedostatočný príjem tekutín spôsobuje opuch tkaniva v tele.

Ak máte na jazyku vrúbkované okraje, môžete tiež trpieť obštrukčným spánkovým apnoe (OSA). Poruchou, pri ktorej je vaše dýchanie počas noci prerušované. Ak sa OSA nelieči, môže mať vážne zdravotné dôsledky a viesť až ku kardiovaskulárnym problémom.

Je dôležité si uvedomiť, že odtlačky zubov na jazyku samy o sebe nie sú vo všeobecnosti škodlivé, ale môžu byť znakom skrytého zdravotného problému. Ak na jazyku pretrvávajú dlhší čas, mali by ste sa poradiť so svojim lekárom.