15. apr. 2024 o 19:00
NK, Koktejl

Tínedžerka Gaby si všimla detail na svojej na tvári: Obrovský šok! Vykľula sa z toho rakovina

placeholder
Tínedžerke diagnostikovali rakovinu.
Zdroj: Facebook/Gaby Maurice

Detail na tvári nabral desivé rozmery.

Zaujímavosti
15. apr. 2024 o 19:00
Tínedžerka Gaby si všimla detail na svojej na tvári: Obrovský šok! Vykľula sa z toho rakovina

Detail na tvári nabral desivé rozmery.

16-ročnú Gaby Mauriceovú z Wisbechu poslal zubný lekár v októbri 2021 domov s antibiotikami kvôli hrčke na tvári. Dievčina však v šoku sledovala, ako sa útvar za šesť týždňov zväčšil. Následne jej v 13 rokoch diagnostikovali rabdomyosarkóm - rakovinu mäkkých tkanív, informoval Daily Mail.

"Najprv bola hrčka veľká asi ako hrášok, ale každý deň sa zväčšovala. Začalo to úplne hore a potom sa to začalo šíriť po celej tvári - a po šiestich týždňoch bola hrčka veľká ako tenisová loptička," povedala Gaby, ktorá je teraz v remisii.

Jej matka Olga ju najprv zobrala k zubárovi v domnienke, že hrčka súvisí so zubami. Odtiaľ ju poslali domov s antibiotikami na liečbu infekcie. Keď však hrčka narástla do veľkosti tenisovej loptičky, odporučili jej, aby navštívila svojho praktického lekára, ktorý Gaby poslal na ORL oddelenie, kde si lekári mysleli, že za opuch môže zablokovaná slinná žľaza. Po návšteve štyroch rôznych lekárov podstúpila biopsiu.

Gaby nakoniec povedali, že má rakovinový nádor v čeľustnom svale a bude musieť podstúpiť liečbu - vrátane chemoterapie, v dôsledku ktorej jej vypadali všetky vlasy. Rabdomyosarkóm je najčastejším sarkómom mäkkých tkanív u detí. Môže vyrásť v ktorejkoľvek časti tela, ale najčastejšie sa vyskytuje v oblasti hlavy a krku alebo močového mechúra, semenníkov, maternice alebo vagíny. Najčastejším príznakom je hrčka alebo opuch, pričom ďalšie príznaky závisia od toho, ktorá časť tela je postihnutá.

"Bolo to zničujúce, ale povedali sme si: 'Nemôžeme sa vzdať, musíme bojovať.'", povedala 39-ročná Olga o dcérinej diagnóze.

Gaby bola odoslaná do nemocnice Addenbrooke's Hospital, kde v decembri 2021 začala prvé z deviatich kôl chemoterapie. Opísala ju ako "šok" pre jej telo, ktorý spôsobil, že jej vypadali všetky vlasy a zanechal v nej pocit "neistoty".

"Mala som naozaj dlhé blond vlasy, ktoré boli mojou útechou - milovala som ich, rada som si ich upravovala - takže to bolo ťažké. Vlasy mi začali vypadávať v piatok a v pondelok už boli všetky preč. Keď som si ich rozčesávala, boli tam doslova chumáče vlasov... Ale vedela som, že nakoniec dorastú," opísala Gaby.

"Telo nevie, ako na ňu reagovať. Nemohla som ísť ani na toaletu bez toho, aby som sa zrútila, pretože moje telo bolo tak slabé. Pred začatím liečby som bola športovkyňa, ale chemoterapia mi zničila nervy v nohách, takže som nemohla poriadne chodiť. Bola som na vozíku, nemohla som športovať a celé mesiace som sa nestretla s kamarátmi."

Gaby podstúpila aj niekoľko operácií vrátane 14-hodinového zákroku na odstránenie celého útvaru a protónovej terapie - silného typu rádioterapie. Po ukončení liečby jej bolo povedané, že bude musieť 18 mesiacov podstupovať udržiavaciu chemoterapiu, odvtedy je v remisii.

Teraz, v rámci mesiaca povedomia o rakovine u dospievajúcich a mladých dospelých, ktorý sa koná v apríli, sa Gaby rozhodla podeliť o svoj príbeh, aby zvýšila povedomie a povzbudila ostatných, aby si "vážili aj tie menšie veci v živote". Hoci stále potrebuje pravidelné kontroly a vyšetrenia, vrátila sa do školy a tento rok bude maturovať. Preto má pocit, že sa jej život vracia do "normálu". Dúfa, že sa stane detskou onkologickou sestrou.

"Chcem vrátiť to, čo som dostala, a myslím si, že keďže som si tým prešla, bude to prospešné pre deti, ktoré sa liečia. Myslím, že bude dobré, keď sa o ne bude starať niekto, kto si tým tiež prešiel," povedala.

"Som hrdá na svoje jazvy, pretože ukazujú, čím som si prešla - bojovala som s rakovinou a dostala som sa z toho. Na konci tunela sa objaví svetlo, a ak ste na dne, jediná cesta je hore. Niekedy jednoducho musíte dôverovať a urobiť to, čo musíte, aby sa vám darilo lepšie," dodala.