24. apr. 2024 o 20:00
lv, Koktejl

Spozorovali ste TOTO na svojom tele? Lekár varuje, môže to byť tichý zabijak!

placeholder
I nepatrné zmeny na koži môžu byť včasným varovným signálom cukrovky. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Počet ľudí s touto diagnózou narastá.

Zaujímavosti
24. apr. 2024 o 20:00
Spozorovali ste TOTO na svojom tele? Lekár varuje, môže to byť tichý zabijak!

Počet ľudí s touto diagnózou narastá.

Zvyšujúce čísla poukazujú na to, že skorý nástup cukrovky 2. typu, ktorý bol v minulosti zriedkavý, narastá, pretože pribúda počet ľudí s nadváhou a nedostatočnou fyzickou kondíciou, píše The Sun.

Diabetes 2. typu spôsobuje vysokú hladinu cukru v krvi, ktorá môže viesť k závažným komplikáciám. K hlavným príznakom zvyčajne patrí extrémny smäd a zvýšená potreba močiť, ale renomovaná bariatrická chirurgička Dr. Maksims Mukans však tvrdí, že sa môžu objaviť aj príznaky na koži. „Mnohí ľudia si možno neuvedomujú, že niektoré kožné ochorenia môžu súvisieť so základnými problémami, ako je inzulínová rezistencia, ktorá je charakteristickým znakom prediabetu a cukrovky 2. typu," uviedla.

Lekárka ďalej upozorňuje, že jedným z bežných príznakov je stmavnutie kože v určitých oblastiach, najmä na krku, v podpazuší a v slabinách. Tento stav je známy ako acanthosis nigricans a v mnohých prípadoch je príznakom inzulínovej rezistencie, ktorá sa môže vyskytnúť ešte pred vznikom cukrovky. „Acanthosis nigricans nie je len kozmetickým problémom, je to potenciálne výstražný prejav základnej metabolickej dysfunkcie," vysvetlila doktorka Mukans.

Aké sú príznaky cukrovky?

Podľa Britskej národnej zdravotníckej organizácie (NHS) medzi príznaky cukrovky 2. typu, ktorej sa hovorovo vraví aj tichý zabijak, na ktoré si treba dávať pozor, patria:

  1. častejšie močenie, ako je zvyčajné, najmä v noci
  2. pocit neustáleho smädu
  3. pocit veľkej únavy
  4. chudnutie bez toho, aby ste sa o to snažili
  5. svrbenie v oblasti intímnych partií
  6. rany, ktorých hojenie trvá dlhšie
  7. rozmazané videnie

Ak sa u vás vyskytne niektorý z týchto príznakov, mali by ste navštíviť svojho všeobecného lekára.