24. apr. 2024 o 11:00
mob, TASR, Koktejl

Moderátorka RTVS už nemohla ostať ticho: Čo sa deje teraz, som nezažila za celých 22 rokov!

placeholder
Moderátorka Marta Jančkárová.
Zdroj: facebook/marta.ceskoslovenska

V posledných týždňoch prebieha intenzívny boj o RTVS.

Domáce promi
24. apr. 2024 o 11:00
Moderátorka RTVS už nemohla ostať ticho: Čo sa deje teraz, som nezažila za celých 22 rokov!

V posledných týždňoch prebieha intenzívny boj o RTVS.

Chystané zmeny sa nepozdávajú ani zamestnancom Rozhlasu a televízie Slovenska. Tí spísali vyhlásenie, pod ktoré dodalo svoj podpis viac ako tisíc ľudí. „Chceme naďalej slobodne tvoriť, zachovávať pluralitu názorov a pracovať bez obmedzení alebo strachu,“ uvádzajú. „Ľudia sú znechutení, celá situácia ich mrzí a chcú sa za inštitúciu postaviť,“ opisuje situáciu v RTVS moderátor Miroslav Frindt, ktorý je jedným z iniciátorov výzvy.

Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STaR) prerokuje vláda na stredajšom (24. 4.) rokovaní v Dolnej Krupej. Po pondelkovej pracovnej návšteve Ministerstva kultúry SR to uviedol predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Ministerka Martina Šimkovičová (nominantka SNS) doplnila, že už v utorok (23. 4.) návrh prerokuje legislatívna rada vlády.

Premiér zdôraznil, že súčasný RTVS potrebuje zmenu vedenia a nový zákon. Argumentoval tým, že súčasný telerozhlas nedokáže zaistiť občanom právo na objektívne informácie. „Ako môže prinášať objektívne informácie, keď zvádza permanentný súboj s vládou?“ položil otázku Fico.

Upozornil, že jeho kabinet sa v súčasnosti zaoberá vážnymi problémami, ktoré zdedil po predchádzajúcich vládach. „Chceme našu prácu robiť v objektívnom mediálnom prostredí, ktoré vládu pokarhá, keď bude treba, no zároveň nebude ignorovať pozitívne kroky, ktoré robí,“ vysvetlil Fico.

Mnohí politici dokonca prestali chodiť do televíznych diskusii, kde by museli čeliť kritickým otázkam od novinárov, či obhajovať svoje názory, myšlienky a postoje. Tento štýl komunikácie sa nepáči ani dlhoročnej moderátorke Sobotných dialógov či relácie O 5 minút 12 Marte Jančkárovej.

„Politici sa neraz aj v minulosti usilovali o nejaký vplyv na verejnoprávne médiá, niektorí to aj otvorene povedali. Ale to, čo sa deje teraz, som nezažila za celých 22 rokov môjho pôsobenia v televízii a rozhlase. Navyše vidíme útoky aj na kolegov v iných médiách. Nie však na tých, ktorí sa politikom priamo podkladajú a nekladú kritické otázky. Konštruktívnu kritiku prijmeme radi, ale niektoré vyjadrenia sú ďaleko za jej hranicou,“ povedala pre Nový Čas.

Sama moderátorka pred rokom zažila, aké je to čeliť vyhrážkam. RTVS vtedy podala v tejto veci aj trestné oznámenie. „V e-mailoch sa Marte Jančkárovej neznáme osoby vyhrážajú mimoriadne vulgárnym a agresívnym slovníkom fyzickou likvidáciou, mučením, hromadným znásilnením, ublížením jej rodinným príslušníkom atď.,“ uvádza RTVS vo svojom stanovisku. Obsah výhražných e-mailov nebol zverejnení pre ich nenávistný a vulgárny charakter.

Verejnoprávne médium upozornilo politických predstaviteľov strán na možnú súvislosť týchto výhražných e-mailov so zvyšujúcou sa agresivitou komunikácie vo verejnom priestore a šírením nenávisti voči novinárom.